dinsdag 27 maart 2012

Kaart Saba en The Bottom, Antillen, Mount Scenery

Saba en vulkaan Mount Scenery: foto NASA
Saba is een Nederlands eiland in het Caribisch gebied met 2.000 inwoners (2010). De hoofdstad is The Bottom en de talen zijn Nederlands en Engels.

Saba vormt sinds 2010 bestuurlijk als openbaar lichaam een bijzondere gemeente binnen het Koninkrijk der Nederlanden.

Het eiland ligt tussen de Atlantische Oceaan en de Caribische Zee. Het is een deel van de voormalige Nederlandse Antillen en het kleinste eiland van de Bovenwindse Eilanden.

Het is het kleinste bewoonde eiland van Nederland. Het eiland behoort met de buureilanden Sint-Eustatius en Sint-Maarten tot de Bovenwindse Eilanden.

Saba wordt samen met Sint-Eustatius en Sint-Maarten ook aangeduid als de groep SSS-eilanden.

Ten noorden van Saba ligt het kleine onbewoond rotseilandje Green Island dat ook tot het eilandgebied behoort:

Het hoofdeiland Saba bestaat uit de slapende vulkaan Mount Scenery die vier lavakoepels telt. Mount Scenery is met een hoogte van 877 meter het hoogste punt van Nederland.

Klimaat en toerisme
Saba kent een vochtig tropisch klimaat. Het eiland is begroeid met een soortenrijke vochtig-tropische vegetatie, die ook bekend is onder de aanduiding secundair regenwoud.

Door sterke erosie zijn talrijke, radiaal verlopende kloven, zogenoemde ghauts, ontstaan. De kusten zijn, door inwerking van de zee, zeer steil.

Saba verkeerde door de ontoegankelijkheid over zee lange tijd in een isolement. Pas na de aanleg van de landingsbaan op Flat Point in 1960 kwam hierin verandering.

Zie voor kaart:
Kaart Nederlandse Antillen