zondag 25 maart 2012

Kaart Sint-Eustatius en Oranjestad, Nederlandse Antillen

Sint-Eustatius: kaart Demis

Sint-Eustatius is een eiland in het Caribisch gebied dat tot het Koninkrijk der Nederlanden behoort. Het eiland telt 2.886 inwoners (2010) en de hoofdstad is Oranjestad. De officiële talen zijn Nederlands en Engels.

Het eiland ligt ten zuidoosten van het eiland Saba en ten noordwesten van de eilandengroep Saint Kitts en Nevis. Het eiland behoort geografisch tot de Bovenwindse Eilanden.

Sint-Eustatius is sinds 2010 bestuurlijk als openbaar lichaam een bijzondere gemeente in van Nederland.

Sint Eustatius maakte samen met Saba, Sint Maarten, Sint Eustatius, Aruba, Curaçao en Bonaire deel uit van de Nederlandse Antillen.

De Nederlandse Antillen was van 15 december 1954 tot 10 oktober 2010 een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden dat bestond uit de genoemde zes eilanden in de Caraïbische Zee.

Sint Eustatius wordt samen met Saba en Sint-Maarten ook aangeduid als de groep SSS-eilanden.

Er zijn geen rivieren of bronnen op Sint-Eustatius. Landbouw, tuinbouw, veeteelt en visserij zijn belangrijke plaatselijke middelen van bestaan.

Oranjestad
Oranjestad is de hoofdstad van het eiland Sint-Eustatius en ligt aan de gelijknamige baai. In Fort Oranje, dat uit 1636 dateert, zijn bestuurlijke diensten gehuisvest. Bij de stad ligt ook de luchthaven van het eiland.

Klimaat en toerisme
Het eiland Sint-Eustatius heeft een steile kust die hier en daar wordt onderbroken door baaien en strandjes. De centrale vlakte bestaat uit betrekkelijk vruchtbare vulkanische gronden.

Het zuidelijk deel van het eiland bestaat uit de uitgedoofde vulkaan The Quill, die een hoogte heeft van 602 meter. Hier is enige tropische vegetatie.

Bij Oranjestad ligt het vliegveld Franklin D. Roosevelt.

Zie ook:
Kaart Nederlandse Antillen